Dieta fără gluten: 3 mituri demontate

Numărul persoanelor care au adoptat dieta fără gluten a crescut exponenţial în ultimul deceniu, motivele fiind dintre cele mai diverse: boala celiacă, intoleranţa la gluten, diverse afecţiuni autoimmune precum boala Crohn, tiroidita Hashimoto/Graves sau pur şi simplu alegerea unui stil de viaţă sănătos. Renunţarea la gluten aduce cu sine schimbări majore, care îşi lasă amprenta nu doar asupra alegerilor culinare, dar şi asupra relaţiilor sociale. O invitaţie la restaurant va deveni o provocare, la fel ca şi conversaţia din timpul mesei, care de cele mai multe ori se rezumă la justificarea opţiunii de a evita glutenul. “Apărarea lui Socrate” în variantă modernă. Astfel că voinţa de nestrămutat, documentarea temeinică în ceea ce priveşte efectele nocive ale glutenului dar şi capacitatea de a îndura presiunea socială sunt aspecte cheie în reuşita acestei diete.

Deşi argumentele care evidenţiază legătura directă dintre gluten şi bolile inflamatorii sunt susţinute de numeroase studii, nu sunt suficiente în a răspunde celor care consideră dieta fără gluten un simplu moft. În cele ce urmează, ne vom opri asupra celor mai întâlnite reacţii cu care ne confruntăm, încercând să demontăm principalele obiecţii aduse dietei fără gluten.

1.“Si bunicii noştri mâncau pâine şi au fost sănătoşi”

Acum 50 de ani cerealele conţineau mai puţin gluten decât în prezent. Hibridizarea şi crearea unor noi soiuri de cereale, mai rezistente la condiţiile climatice şi la dăunători, a adus cu sine mult dorita accelerare a producţiei dar şi o creştere a nivelului de gluten din cereale. Totodată, făina rafinată utilizată astăzi îşi pierde nutrienţii în urma procesării şi este tratată cu agenţi de înălbire care – conform celor mai recente studii – favorizează apariţia diabetului. Ulterior, făina este “reîmbogăţită” cu vitamine sintetice şi alţi aditivi, într-o încercare de a înlocui nutrienţii pierduţi prin procesare. Pe lângă acestea, comparativ cu stilul de viaţă al bunicilor noştri, omul modern se confruntă cu o mulţime de factori care vulnerabilizează organismul, slăbind capacitatea de apărare împotriva potenţialelor efecte nocive ale glutenului: stresul, mâncarea de tip fast food, carne cu hormoni şi antibiotice, legume şi fructe tratate cu pesticide, creme cu parabeni, E-uri. În consecinţă, studiile arată că numărul persoanelor diagnosticate cu boală celiacă este în prezent de patru ori mai ridicat decât acum 50 de ani. Totodată, dacă insistăm în a ne compara cu predecesorii noştri, trebuie să reintroducem în dietă tradiţionala mămăligă – aliment fără gluten care înlocuia de multe ori cu succes pâinea pe masa bunicilor.

2. “Ai renunţat la gluten pentru că nu ştii ce să mai faci cu banii”

Produsele fără gluten sunt într-adevăr costisitoare. Totuşi, dacă decizia de a renunţa la gluten aduce cu sine înlocuirea produselor tradiţionale precum pâinea, biscuiţii, brioşele sau ciocolata cu produse similare dar fără gluten, atunci nu am rezolvat nimic. Deşi nu au gluten, acestea conţin numeroase E-uri, arome, soia, agenţi de afânare, gumă guar/xantan, margarină şi mult zahăr – fiind de cele mai multe ori mai nesănătoase decât produsele din făină de grâu. Astfel că dieta fără gluten implică adoptarea unui stil de viaţă diferit, care presupune şi un efort din partea noastră: nu cumpărăm înlocuitori, ci investim timp în sănătatea noastră, gătind frecvent şi fiind mai selectivi atunci când mergem la cumpărături. 

3. “Te-ai luat după toate prostiile citite pe Internet, de vreme ce nu ţi-a recomandat niciun medic aşa ceva”

Din păcate medicina tradiţională nu acordă importanţă dietei, medicii preferând să prescrie tratamente hormonale de substituţie – în cazul bolilor tiroidiene – sau corticoterapie şi imunosupresoare menite să reducă inflamaţia – în cazul unor boli autoimune. Într-adevăr, uneori este mai uşor pentru un pacient să accepte tratament medicamentos decât să accepte provocarea de a-şi schimba dieta. Astfel, îngrijorat de faptul că pacientul respectiv nu poate face faţă exigenţelor unei diete fără gluten, medicul alege să omită detaliile legate de o alimentaţie corectă, propunând soluţia cea mai uşoară pentru pacient. În alte situaţii, formați în sistemul tradițional, medicii – chiar şi cei bine intenționați și foarte competenți – nu au deschidere pentru medicina alternativă.

Într-un articol viitor ne vom opri şi asupra beneficiilor concrete ale dietei fără gluten. Până atunci, vă doresc să fiţi sănătoşi şi cu spirit critic – investiţi timp în sănătatea voastră: căutaţi informaţii, citiţi temeinic şi experimentaţi înainte de a cataloga dieta fără gluten drept un mit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s